Koffas surdeg

Surdeg

  1. Sparad surdegsgrund
  2. 100g vatten
  3. 70-100g vetemjöl

Instruktioner

  1. Surdegen ska vara som tjock pannkakssmet typ, så ibland behöver man mer ibland mindre mjöl
  2. Låt surdegen bubbla igång (6-10 timmar, brukar göra på morgonen och baka efter jobbet)
  3. Spara surdeg till nästa bak

Bröd

  1. ca. 150-200g surdeg (allt utom det du sparar)
  2. 250g vatten
  3. 10-15g flingsalt
  4. 375g mjöl

Instruktioner

  1. Blanda i vatten och salt med slev
  2. Häll på mjöl
  3. Blanda ihop allt till en deg med slev (den ska vara rätt lös)

Om nattjäst

  1. Du är typ klar, täck med plast och ställ i kylen
  2. 8 - 48 timmar senare, ta fram, vik ihop degen på ett mjölat bord och jäs i 1-2 timmar till
  3. Sätt på ugnen på varmaste i god tid med gjutjärnsgryta/baksten/bakplåt i så de blir ordentligt varma
  4. Sätt i brödet i ugnen och sänk temperatur till 200, ha gärna i lite vatten i en oöm form eller spraya i med vattenspruta
  5. Om du gräddar i gryta, ta av locket efter 30 min och grädda 30 till, om du gräddar på bakplåt tar det kanske 40-50min (jag använder termometer, ca 97-98 innertemperatur)

Om inte nattjäst

  1. Vik ihop degen på mjölat bakbord lite mer våldsamt (behöver inte knåda så mycket men, vik ihop och rulla så det får lite form)
  2. Jäs i 1-4 (beror lite på hur livlig surdegen är) timmar under handduk

Grädda enligt ovan.