Koffas surdeg
Surdeg
- Sparad surdegsgrund
- 100g vatten
- 70-100g vetemjöl
Instruktioner
- Surdegen ska vara som tjock pannkakssmet typ, så ibland behöver man mer ibland mindre mjöl
- Låt surdegen bubbla igång (6-10 timmar, brukar göra på morgonen och baka efter jobbet)
- Spara surdeg till nästa bak
Bröd
- ca. 150-200g surdeg (allt utom det du sparar)
- 250g vatten
- 10-15g flingsalt
- 375g mjöl
Instruktioner
- Blanda i vatten och salt med slev
- Häll på mjöl
- Blanda ihop allt till en deg med slev (den ska vara rätt lös)
Om nattjäst
- Du är typ klar, täck med plast och ställ i kylen
- 8 - 48 timmar senare, ta fram, vik ihop degen på ett mjölat bord och jäs i 1-2 timmar till
- Sätt på ugnen på varmaste i god tid med gjutjärnsgryta/baksten/bakplåt i så de blir ordentligt varma
- Sätt i brödet i ugnen och sänk temperatur till 200, ha gärna i lite vatten i en oöm form eller spraya i med vattenspruta
- Om du gräddar i gryta, ta av locket efter 30 min och grädda 30 till, om du gräddar på bakplåt tar det kanske 40-50min (jag använder termometer, ca 97-98 innertemperatur)
Om inte nattjäst
- Vik ihop degen på mjölat bakbord lite mer våldsamt (behöver inte knåda så mycket men, vik ihop och rulla så det får lite form)
- Jäs i 1-4 (beror lite på hur livlig surdegen är) timmar under handduk
Grädda enligt ovan.